2. Hvad er en cache?
Den “skat” vi som geocachere leder efter kaldes en “cache” (udtales som: “kasj”).
En cache kan være i alle størrelser og alt efter hvilken type cachen har, kan der være forskellige måder, den skal findes på.
Cachetyper
Traditionel cache
En traditionel cache ligger på det opgivne koordinatsæt og bør kunne findes uden yderligere information. Det er dog altid en god ide at læse cachebeskrivelsen.
Multicache
For en multicache er det opgivne koordinatsæt startpunktet for en tur i området, så husk at det angivende startpunkt IKKE er der hvor cachen ligger. På startpunktet og de efterfølgende punkter, skal man enten finde koordinatsættet for det næste punkt eller løse en lille opgave, for at finde slutcachen. For multicacher er det ofte nødvendigt at medbringe cachebeskrivelsen.
Mysterycache
En mysterycache – mysteriecache – indeholder som navnet antyder et mysterium, du skal løse for finde frem til koordinatsættet for cachen, så husk at det angivende startpunkt IKKE er der hvor cachen ligger. Mysteriet findes som regel i cachebeskrivelsen og der findes små nemme mysterier og ekstremt svære af slagsen.
Nogle steder er mysterycacher benævnt “Unknown cache”.
Earthcache
En Earthcache er altid i et geodætisk område og har ikke nogen fysisk cachebeholder som du skal finde. Når du tager på jagt efter en earthcache, vil der derfor i beskrivelsen være en opgaver som du skal finde svar på udfra det som du oplever på det givende sted, og dette svar på opgaverne skal indsendes til cache ejeren , inden du må logge den som fundet. Earthcaches bruges også til skoleopgaver.
Virtuelcache
En virtuelcache er normalt et videnskabligt eller exeptionelt sted at besøge, men en virtuel har normalt ikke nogen cache beholder man skal finde. En virtuelcache vil typsisk være der hvor du tager kameraet frem for at få en god oplevelse, og mange virtelcache ejere opfordrer også næsten altid til at tage et billede at dig selv eller det hold du er sammen med på det sted hvor den virtuellecache er.
Eventcache
En eventcache er et arrangement, hvor geocachere mødes til hygge og socialt samvær. Som regel er der lagt nogle nye cacher ud i området, hvor eventet afholdes, som geocacherne kan finde sammen.
Events med mere end 500 deltagere kaldes et “Megaevent”, og flere end 5000 deltagere kaldes for et “Gigaevent”.
CITO-event
Dette er en speciel eventcache, hvor geocachere mødes for at rydde op og fjerne affald i et område. CITO er en forkortelse for “Cache In Trash Out”. Ud over den gode gerning benyttes CITO-eventet ofte til at reklamere for geocaching.
Der findes flere typer som LAB-caches, Wherigo, og nogle HQ caches (HeadQuater), men til at finde disse skal der bruges ekstra værktøjer/apps til at bruge, og derfor lidt mere avanceret for nybegyndere.
Cachestørrelser
Micro
En micro er meget lille – fra størrelsen på en lillefingernegl (ofte kaldet en Nano eller Bison), til en af de beholdere man bruger til at opbevare filmruller i, når de skulle til fremkaldelse, eller et lille plasticrør med en skruelåg på ca. 10 cm (Petling). Microcacher er ofte placeret i byområder og lignende, hvor der ikke er plads til en større boks.
Small (Lille)
En lille cache, der er lidt større end en micro og op til ca. en liter.
Dette er normalt et lille flap-boks i madkasse størrelse, som er den mest almindelige og mest vejr bestandige caches som findes.
Regular (almindelig)
En cachebeholder/boks fra ca. 1 liter til ca. 20 liter.
Mange af disse er lidt større kasser, som eks. en Ammo-boks (sådan en jernkasse man i gamle dage opbevarende ammunition til geværer og lign. i. Husk at disse kasser kan være lidt være at åbne hvis man ikke lige kender dem, men træk i den klap der er i enden af kassen, så springer kassen op)
Large (stor)
En cachebeholder/boks over ca. 20 liter.
Her snakker vi som regel meget meget store synlige caches, som er i størrelsen af en bedroller-kasse eller selvstændigt skab og i nogle tilfælde et helt hus som er hele geocachen.
Other/Unknown (Anden størrelse/Ukendt)
En cachebeholder der ikke hører under ovennævnte caches, så i langt de fleste er dette betegnelsen for en cache som man ikke umiddelbart kan se og som regel er gemt bag ved noget som kan vildlede, det kan være et skilt eller en hul sten.
Jubii – jeg har fundet min første cache. 😎
STORT TILLYKKE !!
Tro mig – der er ikke den geocacher der ikke husker sin første fundne geocache.
Mange gange er dette en helt specielt oplevelse, også selvom man kommer til at finde mange flere eventyr på sin georejse i fremtiden.
Hvad skal jeg gøre når jeg finder cachen ?
Det første er en lille sejrsdans, og derefter skal du tjekke cachens indhold.
I alle fysiske caches/skatte, skal cachen indeholde en logbog (på nær Earthcaches og Virtuelcaches).
Logbogen kan være en lille notesbog eller en papirstrimmel, hvor du som minimum skal skrive to ting:
- Dags dato
- Dit GeoCaching alias/navn
(Har du ikke fået et navn endnu, så kommer registreringen af denne senere)
Hvis der er plads i logbogen, må man også gerne skrive en kortere kommentar, typisk vil du se nogen skive “TFTC” som betyder Thanks For The Cache, altså tak for at du måtte finde skatten.
Hvad er der ellers i en cache?
I de større cacher kan der være bytteting, der er små ting. Børn og barnlige sjæle har lov til bytte ting i cachen, men reglen er at man gerne må tage en ting, hvis man blot lægger anden ting af nogenlunde tilsvarende værdi. Har du intet at bytte med, så lad være, så husk lige at have nogle lego-figurer eller andet legetøj som dine børn ikke bruger længere med i lommen til at bytte med.
Du kan også være heldig at finde en Travelbug eller en Geocoin som IKKE er bytteting, men er her at GeoCaching bliver spændende.
En Trackable har nemlig en unik kode på typisk 4-8 bogstaver og tal, som står direkte på mønten eller pladen som ligger i cachen, om meningen med disse er at du kan tage disse trackable med på rejse og lægge den igen i en anden cache og huske at registrere dem på din App eller geocaching.com når du logger, så de rejser rundt i hele verden, men de er altså beholdes men skal rejse.
Tip:
Logning af en Trackable på en SmartPhone sker under, Profil / Trackable beholdning.
Du kan læse mere om Travelbugs og Geocoins i GeoWiki’en.
Her står også beskrevet hvordan du skal forholde dig, når du finder en af disse.
Nu ved vi hvad vi skal ud og lede efter. I næste del af dette kursus skal vi se på, hvordan du finder ud af, hvor cacherne er placeret.
Du finder næste del HER.