2. Hvad er en cache?

2. Hvad er en cache?

Den “skat” vi som geocachere leder efter kaldes en “cache” (udtales som: “kasj”).
En cache kan være i alle størrelser og alt efter hvilken type cachen har, kan der være forskellige måder, den skal findes på.

Cachetyper

Traditionel cache
En traditionel cache ligger på det opgivne koordinatsæt og bør kunne findes uden yderligere information. Det er dog altid en god ide at læse cachebeskrivelsen.

Multicache
For en multicache er det opgivne koordinatsæt startpunktet for en tur i området. På startpunktet og de efterfølgende punkter, skal man enten finde koordinatsættet for det næste punkt eller løse en lille opgave, for at finde slutcachen. For multicacher er det ofte nødvendigt at medbringe cachebeskrivelsen.

Mysterycache
En mysterycache – mysteriecache – indeholder som navnet antyder et mysterium, du skal løse for finde frem til koordinatsættet for cachen. Mysteriet findes som regel i cachebeskrivelsen og der findes små nemme mysterier og ekstremt svære af slagsen.
Nogle steder er mysterycacher benævnt “Unknown cache”.

Eventcache
En eventcache er et arrangement, hvor geocachere mødes til hygge og socialt samvær. Som regel er der lagt nogle nye cacher ud i området, hvor eventet afholdes, som geocacherne kan finde sammen.
Events med mere end 500 deltagere kaldes et “Megaevent”.

CITO-event
Dette er en speciel eventcache, hvor geocachere mødes for at rydde op og fjerne affald i et område. CITO er en forkortelse for “Cache In Trash Out”. Ud over den gode gerning benyttes CITO-eventet ofte til at reklamere for geocaching.

Cachestørrelser

Micro
En micro er meget lille – fra størrelsen på en lillefingernegl (ofte kaldet en Nano eller Bison), til en af de beholdere man bruger til at opbevare filmruller i, når de skulle til fremkaldelse, eller et lille plasticrør med en skruelåg på ca. 10 cm (Petling). Microcacher er ofte placeret i byområder og lignende, hvor der ikke er plads til en større boks.

Small (Lille)
En lille cache, der er lidt større end en micro og op til ca. en liter.
Dette er normalt et lille flap-boks i madkasse størrelse, som er den mest almindelige og mest vejr bestandige caches som findes.

Regular (almindelig)
En cachebeholder/boks fra ca. 1 liter til ca. 20 liter.
Mange af disse er lidt større kasser, som eks. en Ammo-boks (sådan en jernkasse man i gamle dage opbevarende ammunition til geværer og lign. i. Husk at disse kasser kan være lidt være at åbne hvis man ikke lige kender dem, men træk i den klap der er i enden af kassen, så springer kassen op)

Large (stor)
En cachebeholder/boks over ca. 20 liter.
Her snakker vi som regel meget meget store synlige caches, som er i størrelsen af en bedroller-kasse eller selvstændigt skab og i nogle tilfælde et helt hus som er hele geocachen.

Other/Unknown (Anden størrelse/Ukendt)
En cachebeholder der ikke hører under ovennævnte caches, så i langt de fleste er dette betegnelsen for en cache som man ikke umiddelbart kan se og som regel er gemt bag ved noget som kan vildlede, det kan være et skilt eller en hul sten.

Hvad er der i en cache?

Fælles for alle cachetyper og -størrelser er, at cachen skal indeholde en logbog. Logbogen kan være en lille notesbog eller en papirstrimmel, hvor du kan skrive dit geocachernavn og måske en lille beskrivelse af turen, hvis der er plads.

I de større cacher kan der være bytteting, der er små ting af ringe værdi. Børn og barnlige sjæle kan bytte ting i cachen og reglen er, at man må tage en ting, hvis man lægger anden ting af nogenlunde tilsvarende værdi. Har du intet at bytte med, så lad være.

Du kan også være heldig at finde en Travelbug eller en Geocoin. Dette er ikke bytteting, men ting der rejser rundt i hele verden.
Du kan læse om Travelbugs og Geocoins i GeoWiki’en. Her står også beskrevet hvordan du skal forholde dig, når du finder en af disse.

Nu ved vi hvad vi skal ud og lede efter. I næste del af dette kursus skal vi se på, hvordan du finder ud af, hvor cacherne er placeret.

Du finder næste del HER.